edno.info  

Назад   edno.info > Политика > Модериран раздел > Политика > Други > Костов

Костов kostov.edno.info
Костов и ДСБ

Отговор
 
Инструменти по темата Режим на показване
Старо 13.05.07, 20:27    549   #1
GlobalLeader
 
Регистриран: 28.02.07
Постове: 2 620
Default Защо няма нито един осъден от БКП, защо няма отваряне на досиетата?

Красимир Райдовски, директор на пресцентъра на кабинета ”Виденов”: Тайни срещи между Добрев и Костов доведоха до 4 февруари

Имам документи, че силовите групировки финансираха кампанията на Желю Желев


Красимир Райдовски е роден през 1946 г. в Пловдив. Завършил е ВНВУ "В. Левски", В. Търново и Висшия икономически институт в София. Работил е в София прес, БНТ и в Министерството на външните работи. Сега е пенсионер. Райдовски е бивш ръководител на пресслужбата на Министерския съвет, при управлението на Жан Виденов, в периода февруари 1995 г. - ноември 1996 г.

- Г-н Райдовски, имаше ли връзка между бизнеса и 4 февруари 1997 г., имаше ли някакво преразпределение, някакви ангажименти?

- Преди да говорим за бизнеса, аз искам да направя едно предложение за Шеста поправка в Конституцията - за двойните стандарти, които управляват страната. Защото в един момент се оказва, че едни т. нар. групировки за едни управляващи са добри, а след това стават лоши за другите. Общо взето, двойните стандарти са много важни за страната. Аз мога да ви дам един конкретен пример - около 30 депутати се оказва, че не са декларирали имуществото си. На мен семейство Костови не са ми от най-любимите, но Елена Костова е подсъдима за някакви си 7 000 лв. укрити данъци, което е смешно. А връзката между т. нар. български нов бизнес и политическите управляващи с 4 февруари за мен е безспорна... финансово.

- Кой кого е финансирал?

- Т. нар. групировки финансираха политическите партии. Аз имам документи, които доказват, че през 1992 г. 12 или 16 фирми са финансирали президентската кампания на Желю Желев. Тези документи бяха публикувани в пресата... Регламентът беше 50 000 долара. Тогава лично вицепрезидентът, докторът на науките, издателят, историкът, колекционерът Димитър Иванов, кой знае защо наречен и Гестапото, даде на мен документите, платежните нареждания. Минаваха през Булбанк тогава. Парите бяха около неколкостотин хиляди лева.

- Как да си обясним едно събитие, което дойде година или две след 1997 г. - Кирил Добрев беше задържан с определена сума пари, след това нищо не последва?

- Той беше задържан с един свой партньор, сръбски гражданин. Легендата беше, че този човек е дошъл в България, за да обменя пари в неговото чейнч бюро. Тогава, когато сърбите не разрешаваха на свой гражданин да излезе с по-голяма сума от 2 000 марки. Трябваше да сме идиоти, за да повярваме. Обяснението е в топлата връзка между покойния, за съжаление, Николай Добрев и Иван Костов. Те имаха много добри отношения като лидери на две партии, коренно различни и противоположни. Но и двамата искаха да постигнат една и съща цел - власт, управление.

Когато в България вреше и кипеше по това време, декември месец, януари месец, се проведоха две тайни срещи (на Щъркелово гнездо и на Копитото) между Кольо Добрев и г-н Иван Костов.

На Копитото срещата беше в заведението на братя Джанкови. Там присъстваха още двама души, единият от тях със своята съпруга. Срещата беше легендирана като семейна...

- От къде ги знаете тези неща?

- Чета книги, вестници. Занимавам се, аз съм възрастен човек, пенсионер. Та, по време на тази среща, твърдят някои хора, които знаят повече от мен, са постигнати договорености:
Вие давате властта, ние няма да се занимаваме с лидерите на БСП, което и стана...
Имаше един център, един щаб, който ръководеше 10 януари, планиран някъде октомври месец. Шеф на този щаб беше покойният Божидар Попов.

Там имаше и други хора, събираха се ежедневно. Обаче, както беше казал Иван Костов, ние в България всички сме братовчеди.
Аз имах там един-двама приятели, които ми разказваха какво става вътре - дори получих списъка на правителството на Виденов, с който трябваше да бъдат наложени запрещенията за напускане на Република България.

На предпоследно място беше моето име, на последно място беше името на Владимир Жеглов, икономически съветник на Виденов. Хората от щаба на Божидар Попов дори не знаеха единните граждански номера на министрите...

- Преди събитията ли е правен списъкът?

- В навечерието на събитията. Хората са живи, с изключение на покойния Божидар Попов.

- А как си обяснявате все пак случая с Кирил Добрев?

- Обяснявам си го с добрата координация, доброто чувство, доброто отношение на господин Иван Костов към покойния Добрев.

- Тоест, те са знаели, че има валутни нарушения?

- Ако са знаели, нямаше да бъде задържан. След този малък скандал, който стана, цялата работа беше потулена.

- Тоест, това е взаимен компромис?

- Имаше другарска договореност между двама души... Впрочем, правителството на Костов водеше много по-социална политика от това правителство, което е в момента. Костов се опита да възстанови държавността в България, която, благодарение на този измислен модел на т. нар. преход, беше потурчена и съсипана.

- Ще се окаже, че хората са били заложници на една задкулисна игра или договорка?

- Навсякъде е така. Който не иска да играе този театър, наречен политика, той не бива да се качва на сцената. А ние, всички останали сме публика. Режисьорите са двама-трима и са винаги едни и същи...

http://www.focus-news.net/?id=f5972
http://www.vestnikataka.com/?module=...20&format=html
GlobalLeader е офлайн   Отговор с цитат
Старо 13.05.07, 22:11    550    Re: GlobalLeader (549) (click2open)   #2
GlobalLeader
 
Регистриран: 28.02.07
Постове: 2 620
Default И още по темата

Луканов свали правителството на Ж.Виденов - от сините никога не е зависело нищо, и досега не зависи.

Водещ (Коритаров): Добре, връщаме се рязко назад, 10 години назад. Вие сте сега секретар по националната сигурност на президента Петър Стоянов. Месецът е януари 1997 г.
Богомил Бонев: Не би могло януари да бъде.
Водещ: Кога той стана?
Богомил Бонев: На 2 февруари.
Водещ: Той беше избран, но...
Богомил Бонев: Но не беше встъпил...
Водещ: Той беше избран, но не беше встъпил в длъжност. Точно така. 2 февруари встъпи в длъжност, но Вие така или иначе имахте впечатления.
Богомил Бонев: Бяхме заедно.
Водещ: Бяхте заедно. Имаше ли СДС и избраният президент Стоянов, имаха ли те концепция и планомерно ли контролираха събитията на протестите, така че да са наясно, че ще вземат властта?
Богомил Бонев: Бих казал, не съвсем. Защото ако трябва да припомним част от събитията, подготовката за тази инфлация, която в крайна сметка породи протестите, започна още средата на пролетта предната година 1996 г. и главно действащо лице беше, Бог да го прости, Андрей Луканов. СДС нямаше силата, нито международните контакти тогава да наложи буквално икономическа изолация на правителството на Жан Виденов.
Водещ: Луканов ли правеше това?
Богомил Бонев: Луканов го можеше това и го правеше много ефективно.
Водещ: Всъщност Луканов направи икономическата изолация?
Богомил Бонев: Практически, да. Сега, дали и какви срещи има между Луканов и Иван Костов като лидер тогава на опозицията, това не мога да го кажа. Сега знам, че аз самият съм помагал за събиране точно на информация включително и за това до каква степен би могъл да се обвърже зърненият баланс за следващата година, защото втора поредна година имаше зърнена криза...
Водещ: 1995 г. края имаше тежка зърнена криза. 1996 г. продължи.
Богомил Бонев: 1996 г. есента излезе един секретен доклад. Все още Любомир Начев беше, вече покойник, беше вътрешен министър и неговият доклад беше публикуван във в. ”Демокрация” един понеделник и всички депутати от БСП още от петък имаха анонс и го четоха много внимателно. Там ставаше ясно, че зърното за страната няма да стигне за изкарване на зимата.
Водещ: Да, така беше.
Богомил Бонев: А камо ли до нова реколта. Но това е само един икономически аспект. Това, което СДС не можеше да осигури, беше икономическата изолация. Това, което СДС направи възможно, е до голяма степен да има политическа изолация на левицата тогава.
Водещ: Да. Фактически, оказва се нещо парадоксално. По думите ви, което може би така практически времето го показа и някой ден ще излезе на бял свят Андрей Луканов осигури икономическата изолация на правителството на Виденов, а СДС - политическата.
Богомил Бонев: В най-общи линии, да. С всички нюанси.
Водещ: Да.
Богомил Бонев: Просто нещата никога не са черно и бяло. Но до голяма степен в икономически план решаващи бяха действията на хора като Луканов и на връзките, които той имаше, разбира се, в международен план.
Водещ: Добре, тогава може ли да бъде направен изводът, че онова, което наблюдавахме по улиците, беше функция от икономическите интереси на хора като Луканов?
Богомил Бонев: Не. Луканов имаше чисто политически интереси и затова осигуряваше падането на това правителство по посредством икономически лостове. Разбира се, говорим за покойник.
Водещ: Да.
Богомил Бонев: На 2 октомври той беше застрелян.
Водещ: 1996 година.
Богомил Бонев: 1996-та, но инфлацията вече беше започнала и кабинетът беше тотално изолиран. Всъщност Виденов подаде оставка непосредствено преди Нова година.
Водещ: На 42-рия конгрес, 22-23 декември беше.
Богомил Бонев: Да, и на 28 официално я подаде в парламента. Фактически следващите дни, когато до 10 януари ескалираха протестите, когато доларът стана 3000 лева, имаше протести срещу Жан Виденов, но той беше подал оставка.
Водещ: Да, така беше.
Богомил Бонев: Това е много парадоксална ситуация. Много хора за забравили ролята на действащия все още президент Желю Желев отказа да даде мандат за съставяне на втори кабинет и ако е имало някаква стратегия в СДС, тя беше да не се допусне БСП да реализира втори мандат. Това им беше стратегията.

http://www.focus-news.net/?id=f5987

И друго:

Богомил Бонев: Според мен конкретна достоверна информация не е имал, защото такава информация не би могла да събира нито една служба. Беше забранено да се занимават службите, то лично от Иван Костов, с приватизацията. Той каза директно ”Отмени твоите служби. В приватизацията нямат работа”. Така че много трудно се събират...

Това добре, но ние нищо не получихме по тази линия.
GlobalLeader е офлайн   Отговор с цитат
Старо 06.02.14, 10:54    11923    Re: GlobalLeader (550) (click2open)   #3
GlobalLeader
 
Регистриран: 28.02.07
Постове: 2 620
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3182613
GlobalLeader е офлайн   Отговор с цитат
Отговор

Инструменти по темата
Режим на показване

Правила за публикуване
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Включен
Емотиконите са Включен
[IMG] код е Включен
HTML код е Изключен

Отиди на


Всички часове са GMT +2. Часът сега е 06:40.


Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.