![]() |
![]() |
6953 | #1 |
Регистриран: 28.02.07
Постове: 2 619
|
![]()
На 12 декември в зала 1 на НДК ще се състои празникът на легендарната българска рок група „Щурците“ по случай 40 години на сцена.
Ето и някои неща от интервюто с Кирил Маричков, които ме кефят: Защо в момента рок музиката у нас не се прави с хъс, няма този заряд? Защо вече не се слуша рок? Проблемът според мен не е, че хората не искат да слушат. На тези географски ширини тържествува повече чалгата. Преди в тоталитарната държава много умело се прикриваше истината за духовността на хората, защото не говореха това, което мислят и не слушаха тази музика, която искат. След като дойде демокрацията, много хора си помислиха, че тя означава, че можеш да се изпикаеш през балкона и да си правиш, каквото искаш, но не е така. Какво слушате? Слушам такива неща, които не се слушат много от хората, примерно, Джак Джонсън. От време на време слушам Стинг, последния албум на Металика и AC/DC, джаз и Найджъл Кенеди. Това, което не слушам, е поп, не обичам и балканската музика, много е ориенталска. Не харесвам и чалга, винаги съм казвал, че докато в България има дворни клозети, това нещо ще се слуша. Не че тези, които пеят чалга, имат външни клозети, те живеят в палати. Някак си много е трудно да кажеш на някого, че това е просташка музика, защото не може да те разбере. Той си го харесва. Трябва от много малък да се учи какво е хубаво и какво не е, но нещата явно са изпуснати. Защо простее нацията? Аз бих казал, че нацията винаги си е била такава. Само, че много умело се прикриваше такъв недостатък. И тогава се слушаше чалга, но беше сръбска. Само че простаците тогава не афишираха толкова отявлено простотията си и се срамуваха от нея. Сега се гордеят с това, че са простаци. Но не само това, те искат да те обсебят с нея, за да можеш и ти да участваш, ще си надуе музиката до край, за да не я слуша само той. http://www.blitz.bg/news/article/24839 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
7242 Re: GlobalLeader (6953) (click2open) | #2 |
Регистриран: 28.02.07
Постове: 2 619
|
Много меко изказване. Кажи го директно. Народната музика е в основата на чалгата и именно тя е инфекцията, срещу която трябва да се борим.
Предлагам да се премахне задължителното изучаване на народна музика в музикалните училища и в обикновените също. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
7243 Re: GlobalLeader (7242) (click2open) | #3 |
Гост
Постове: n/a
|
Да го духаш!!!!!
|
|
![]() |